banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line

blank
Adelphocoris lineolatus

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaInsectaHemipteraMiridaeAdelphocorisA. lineolatus


Een relatief grote blindwants met de lengte van 8 tot 10 mm. Andere blindwantsen die sterk op Adelphocoris lineolatus lijken zijn aanzienlijk korter. De kop is breed, pronotum is egaal van kleur (zoals op de foto's hier) of versierd met twee of vier donkere stippen. Belangrijke kenmerken bij identificatie van gelijksoortige blindwantsen zijn de kleur van beharing en de structuur van de antenne's. Adelphocoris lineolatus heeft lichtkleurige beharing en twee buitenste segmenten van de antenne zijn niet even lang als degene ervoor. Adelphocoris quadripunctatus heeft donkere beharing. Closterotomus norwegicus heeft ook donkere beharing maar zijn antenne-segmenten zijn even lang.

De vrouwtjes leggen meestal 80-120 eieren, soms zelfs 300. Zij deponeren de eieren in de plantendelen van luceren en andere planten. De incubatietijd van de eieren is 8-12 dagen. Sommige eieren overwinteren. De volwassen exemplaren zijn te vinden van juli tot oktober.

Adelphocoris lineolatus is een algemeen voorkomende soort. Het leefgebied van deze blindwants strekt zich uit van West Europa, Noord Africa, en grote delen van Noord en Oost Azie. Inmiddels is deze als invasieve soort doorgedrongen tot Noord America.Zowel de volwassenen als larven van Adelphocoris lineolatus zijn schadelijk voor diverse planten. Zij doorboren de plantenschil en zuigen de sappen op. De schade is soms zo groot - vooral in landbouw - dat deze blindwants wordt gezien als pest.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)