banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Line

blank
Viervlekwielwebspin (Araneus quadratus)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaArachnidaAraneaeAraneidaeAraneusA. quadratus


Deze mooie en klerurijke verschijning is bijna net zo algemeen als de Araneus diadematus. Ondanks behoorlijk variabele kleuren en patronen is Araneus quadratus makkelijk op naam te brengen dankzij vier opvallende witte vlekken op de rug en gestreepte poten. De kleuren varieeren van donker roodachtig bruin tot licht geel en groen. Hoe donkerder de kleur hoe veller de vier witte vlekken ogen. Het vrouwtje kan tot wel 18mm groot worden. het mannetje meestal slechts de helft daarvan. Vooral de vrouwtjes die gevuld zijn met eitjes zien er imposant uit.

Viervlekwielwebspinnen komen meestal voor tussen juni en oktober in lage begroeiing zoals gras en heide. Araneus quadratus heeft een voorkeur voor enigzins vochtige maar zonnige plekken. Zoals zijn naam al suggereert, de Viervlekwielwebspin spint een grote ronde web die wel halve meter groot kan zijn. Meestal zal je hem niet aantreffen op het web zelf maar verschuild ergens vlak bij. Zijn schuilplaats is een klein kokertje van blad of gras strak gebonden met spinnendraad. Dit kenmerk onderscheidt de Araneus quadratus van zijn overbekende neef, de Araneus diadematus die meestal jaagt vauit het midden van zijn web. De Viervlekwielwebspin daarentegen zit in zijn holletje te wachten op een bezoeker en houdt een gespannen spinnendraad vast. Deze draad is verbonden met het web en geeft trillingen door zodra een prooi in het web is gevallen. Het web is verrassend sterk en vangt allerlei insecten varieerend van kleine vliegen en muggen tot grotere sprinkhanen, wespen en libellen. Gevangen slachtoffer wordt door de spin snel ingewikkeld in spinnendraad en geinjecteerd met het dodelijke gif. De ingespoten gif lost het insect van binnenuit langzaam op waarna de spin deze rijke substantie opzuigt. Viervlekwielwebspin kan namelijk uitsluitend vloeibaar voedsel eten. De overblijfelen van de prooien worden uit het web verwijderd, de oudere draden van het web die niet meer plakkerig zijn worden weggehaald en het web wordt na deze grote schoonmaak weer hersteld.De grootste vijanden van de Araneus quadratus zijn vogels, vleermuizen, kikkers, hagedissen en hoornaars.

Tegen het einde van september en in oktober legt het vrouwtje eieren in een cocon waarin het legsel veilig overwintert. In het voorjaar kruipen jonge spinne uit hun eiren. Zij zijn dan nog geelkleurig versierd met een zwarte vlekjes. Een korte tijd blijven zij bij elkaar maar spoedig verspreiden zij zich over de omgeving om eigen webspinsels te maken.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)