banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Roodwangbromvlieg (Calliphora vicina)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaDipteraCalliphoridaeCalliphoraC. vicina

De blauwe vleesvlieg staat in huis meestal bekend als de bromvlieg, hoewel ook een aantal andere soorten brommend de rust in huis kunnen verstoren. Het verschil tussen de diverse soorten is vaak maar heel erg klein en daarom heten al die vliegen gewoon: bromvlieg. Bromvliegen zijn groter en trager dan gewone huisvliegen, maar zeker zo lastig en vies. En pas op. In de meeste insectengidsen wordt de blauwe vleesvlieg aangeduid als Calliphora vomitoria. Toch is het niet waarschijnlijk dat je die te zien krijgt. In het grootste deel van Europa is het vooral de roodwangbromvlieg die gezien wordt. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, alleen heeft de roodwangbromvlieg duidelijk roodbruin onder de ogen. Om het verschil te kunnen zien moet je een foto recht van voren nemen. Je zult dan zien dat je bijna altijd de roodwangbromvlieg te pakken hebt. Calliphora vomitoria heeft een geheel zilvergrijs gezicht, dus zonder rode vlek onder de ogen. Maar helaas zijn er meer blauwe soorten met een zilvergrijs gezichtje...Belangrijkste verschillen tussen C. vicina en C. vomitoria zijn:
- Calliphora vicina - roodachtige wangen, grijzig haar onder de wangen ('baard') en licht gekleurde basicosta (aan het begin van de vleugelrand), blauwzwarte borststuk
- Calliphora vomitoria - wangen grijzig, opvallend goud-gele beharing onder de wangen ('baard'), donkere basicosta, grijzige borststuk.
Line
Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)