banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line

blank
Kleine roodoogjuffer (Erythromma viridulum)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaInsectaOdonataCoenagrionidaeErythrommaE. viridulum

Erythromma viridulum is een algemeen voorkomende waterjuffer. Dit mooie insect is makkelijk te vinden in de periode vanaf mei tot oktober. Zijn habitat is allerlei randen van vijvers, sloten en langzaam stromende wateren met rijke begroeing en drijvende vegetatie. Naar mate het klimaat in Europa steeds warmer werd, is de leefomgeving van de kleine roodoogjuffer uitgebreid. De bron van de invasie ligt in Africa. Inmiddels is het beestje vrij algemeen tot noord Europa en in zuid Engeland. De eerste waarneming in Engeland was in 1999 in Essex. In 2007 is Erythromma viridulum in de binnenlanden van Litouwen gesignaleerd.

Met zijn lengte van ongeveer 30mm is Erythromma viridulum een kleine waterjuffer. Volwassen mannetjes hebben zeer opvallende rode ogen en een overwegend zwart achterlijf met fel blauwe tekening op segmenten 1, 9 en 10 vanuit bovenaanzicht en op segmenten 2 en 8 gezien vanaf de zijkant. Vrouwtjes zijn groenig en vrij donker en zien er beduidend minder opvallend uit dan mannetjes.Erythromma viridulum lijkt zeer sterk op de Grote roodoogjuffer (Erythromma najas) en deze twee soorten worden vaak met elkaar verward. Belangrijke uiterlijke kenmerk is de blauwe kleur op de zijkanten van het 2e en 8e segment van Erythromma viridulum. Bij Erythromma najas zijn deze segmenten donker van kleur. Erythromma najas is iets groter dan Erythromma viridulum.

Tijdens de paring vliegen mannetjes en vrouwtjes vaak aan elkaar gekoppeld in een tandem. De eitjes worden ook in tandem afgezet. De eitjes komen dan terecht op de drijvende planten of op de planten dicht bij het wateroppevlak.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)