banier
lijntje
lijntje

Havik

6 sec / 24 kb

De machtigste vogel die ik ooit in mijn tuin heb gezien: een grote, grijs-zwarte havik van zo'n 50 centimeter. Hij zag er uit als op het onderste plaatje. Op het bovenste plaatje zie je een volwassen havik in bruin. Formidabele jager die even groot is als de buizerd. Die laatste zie je vaker, vooral op paaltjes zittend tamelijk dicht bij bijvoorbeeld de autoweg. Hoe kwam het bakbeest in mijn tuin?

Op een wat nevelige dag, diep in de herfst kom ik op zekere dag thuis van mijn werk, loop naar de achterdeur en zie vanuit mijn ooghoek iets groots wegvliegen. Ik draai mij om en zie nog net hoe een zeer grote vogel in een boomtop in de nabijheid verdwijnt. Op mijn gazon zie ik tegelijkertijd een houtduif liggen, stil en ogenschijnlijk dood, met wat veren ernaast. Ik ga de keuken in, sluit de deur, maar ontsteek het licht niet. Wel haal ik fluks de fotocamera. Als ik met het toestel in de hand terugkeer zie ik dat mijn dode houtduif gezelschap heeft gekregen. Een grote grijze vogel met een akelige, zware en kromme snavel ontdoet het karkas van veren. Even later grijpt de vogel de duif extra goed vast en vliegt in de invallende duisternis weg. Ik heb een paar foto's gemaakt, maar die bleken alle mislukt. Het was al te donker geworden en fotograferen was waarschijnlijk alleen gelukt met behulp van een statief. Bovendien ben ik een fotograaf van niks en kan ik die activiteit veel beter overlaten aan mijn vrouw. Die heeft 's morgens een foto gemaakt van hetgeen over was, en dat was niet veel.

De restanten van de verzwolgen houtduif.

De havik is een grote roofvogel, waarvan het vrouwtje wel 61 centimeter lang kan worden. Ze heeft dan een spanwijdte van meer dan 1,15 meter. En die spanwijdte is wel nodig, want ze kunnen 1,3 kilogram wegen! De vogel is het gehele jaar in Nederland aanwezig. Het mannetje is veel kleiner dan het vrouwtje en is veel bruiner. De horst (een roofvogelnest noemen we geen nest, maar een horst) wordt hoog in bomen gebouwd en in maart of april worden drie of vier eieren gelegd. De broedtijd is enorm variabel (wellicht afhankelijk van het voedselaanbod?) en duurt van 1 tot 2 maand. De jongen zitten omstreeks 40 dagen op de horst. De havik is vooral te vinden in naaldbossen, maar komt ook voor in gemengde bossen. Ook kleinere boompartijen, bijvoorbeeld midden tussen de weilanden, zijn interessant. De vogel jaagt veel op andere vogels, die hij in een razendsnelle vlucht achtervolgt. Ook jaagt hij wel zeer laag vlak over de grond op hazen en konijnen. De havik komt in geheel Europa voor, met uitzondering van West-Engeland en Ierland, maar woont ook in Noord-Azie en Noord-Amerika.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Northern Goshawk Habicht Autour des palombes Jastrzab Accipiter gentilis


Line



top of page
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)