banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Franse Veldwesp (Polistes dominula)

Line

European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula) European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula) European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula)

De Franse Veldwesp is in Nederland geen zeldzaamheid meer.

Polistes dominula, de Franse Veldwesp, maakt deel uit van de familie Vespidae, dat zijn sociale wespen die in kleine gemeenschappen samenleven. Anders dan andere leden van de echte wespen zijn ze niet geinteresseerd in limonade en zoetigheid in onze tuin, maar des te meer in de jacht op andere insecten. Polistes dominula komt voor in Europa, noord-Afrika en in Azie tot aan Japan toe. In Amerika en Australie zijn ze ge•ntroduceerd en worden daar als invasieve soort beschouwd. De oudste, toen nog zeldzame waarnemingen in Nederland stammen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Tegenwoordig komen ze in sommige delen van Nederland vrij algemeen voor. Ze vallen onder de onderfamilie Polistinae, veldwespen, en zijn relatief gemakkelijk te herkennen aan hun langzame vlucht, waarbij de achterpoten naar achteren wijzen. Hun 'wespentaille' is opvallend dun vergeleken met bijvoorbeeld de Duitse wesp. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door de kromme uiteinden van de voelsprieten en daarnaast hebben mannetjes groene, en de vrouwtjes zwarte ogen. Franse veldwespen steken niet snel, en als ze het doen - alleen ter verdediging - geeft dat meer een branderig dan een echt pijnlijk gevoel.

European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula) European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula) European Paper Wasp or Dominulus Paper Wasp (Polistes dominula)

Let op de opvallende wespentaille van de Polistes dominula.

Net als bij andere sociale wespen sticht de koningin van Polistes dominula haar nest in de lente; het nest wordt gebouwd van een papierachtig materiaal dat wordt gemaakt door hout en plantenvezels met spuug fijn te kauwen. Het nest is open: het mist een omhullende papierlaag, waardoor de papierwespen en larven zichtbaar zijn. Ze leven van nectar uit bloemen en van bladluizen maar vangen ook andere insecten zoals larven, sommige kevers en wantsen maar ook kleinere vlinders die ze aan hun larven voeren.

terug

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)