banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

Line

Foto van volwassen vuurwants, rood en zwarte kever Foto van vuurwants Foto van vuurwants vanaf de zijkant foto van een groep van vuurwantsen

Op de plek waar een vuurwants wordt gevonden zijn er meestal (veel) meer van deze opvallende kevers aanwezig.

Vuurwantsen behoren tot de familie Pyrrhocoridae. De rode kleur is een waarschuwing aan predatoren om de vuurwantsen niet te eten en duidt in de natuur vaak op giftigheid of een vieze smaak (aposematische kleuring). De belangrijkste verdediging van een vuurwants is een stinkende substantie die bij gevaar wordt geproduceerd. Zijn Latijnse naam suggereert dat Pyrrhocoris apterus geen vleugels (a-pterus) heeft. Dit is niet waar, vuurwantsen hebben wel degelijk vleugels maar zij kunnen niettemin niet vliegen. (In Zuid-Europa leeft een verwante wants die wel kan vliegen.) De vuurwants is een algemeen voorkomende wants in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Azie die inmiddels ook steeds vaker voorkomt op de Britse eilanden. Nederland zat tot voor kort aan de rand van het verspreidingsgebied maar de wants wordt hier steeds vaker aangetroffen.

Deze wants wordt meestal gevonden op of in de buurt van een lindeboom (Tilia) en op het aan linden verwante kaasjeskruid (Malva), vaak in grote aantallen, omdat hij gek is op de zaadjes van deze planten. De vuurwants komt het hele jaar door in groepen voor onder planten of gewoon ergens op de grond. De vuurwants lijkt qua kleur enigszins op de Kaneelwants (Corizus hyoscyami) maar de patronen van de rugtekening zijn heel duidelijk verschillend. Wie plaatjes van beide heeft kan zich niet vergissen.

Foto van vuurwantsen in paring Foto van parende vuurwantsen Foto van vuurwantsen in copulatie

De paring duurt extreem lang: van 12 uur tot 7 dagen. Hierdoor is het betrekkelijk eenvouding om parende vuurwantsen te vinden.

Afbeelding van jonge vuurwants Afbeelding van jonge vuurwants Afbeelding van jonge vuurwants

Jonge vuurwantsen verschillen uiterlijk behoorlijk van de volwassene exemplaren. De 'babies' (eerste 2 foto's links) zien er uit alsof zij totaal andere kevers zijn.

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)