banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


Maskerwants (Reduvius personatus)

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Line

Reduvius personatus

Maskerwants, ook bekend als 'vermomde wants', behoort tot de familie van roofwantsen (Reduviidae). Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat de nimf camouflage toepast door het licham te bedekken met een deken van stof.

Maskerwantsen zijn donker bruin tot zwart, 17-22mm lang en het lichaam heeft een vorm van een lang ovaal. De nimfen lijken op volwassen exemplaren. Zij zijn kleiner, hun de vleugels zijn nog niet volledig ontwikkeld en het lichaam lijkt lichter van kleur. Onder de camoufleerende laag van stof zijn zij echter net zo donker als volwassenen. Masker wantsen leggen hun eieren in het hartje zomer en de nimfen overwinteren. Hun oorsprong is in Europa maar inmiddels zijn zij vrij algemeen in sommige delen van USA.

Reduvius personatus is een carnivoor en een geduchte jager. Zijn prooien zijn bladluizen, pissebedden, gaasvliegen oorwormen en zelfs wandluizen. Hierdoor is maskerwants een enigzins welkome gast in huizen. De camouflage van stof is nodig om onopvallend andere insecten te kunnen besluipen. Met een snelle sprong wordt de prooi gevangen tussen de tangvormige voorpoten. Het lichaam van de prooi wordt doorboord en uitgezogen met zijn steeksnuit.

Maskerwantsen zijn niet gevaarlijk voor mensen en zij parasiteren niet op mensen. Echter, als maskerwants zich bedreigd voelt, kan hij pijnlijk bijten. De beet voelt als bijensteek en de plek wordt gevoelloos en opgezwollen. Maskerwantsen brengen geen gevaarlijke ziektes over.

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)