banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line

blank
Rhyparochromus vulgaris

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaInsectaHemipteraLygaeidaeRhyparochromusR. vulgaris


Deze langwerpige wants is vrij contrastrijk getekend. Op het lichaam en vleugels zijn patronen te zien in kleuren zwart, donkerbruin en witachtig. Het hoofd is meestal zwart, het scutellum (= driehoekige plaat achter de pronotum en tussen de vleugelbasis) is zwart, de membraan op de vleugels is donker. Het opvallende kenmerk zijn twee zwarte stippen op de vleugelschilden. Met zijn lengte van 7-8mm is het een relatief kleine vertegenwoordiger van Hemiptera.

Rhyparochromus vulgaris leeft in bijna heel Europa (met uitzondering van de noordelijke delen), in Azi‘, Noord-Afrika en in Noord-Amerika. Deze soort wordt sinds kort ook op de Britse eilanaden aangetroffen. In het westen van de V.S. komt Rhyparochromus vulgaris soms zo massaal voor dat hij daar als plaagdier wordt beschouwd. In grote aantallen dringen deze insecten huizen en gebouwen binnen dat de mensen daar last van ondervinden.

Paring vindt plaats in het voorjaar. Vanaf juni zijn de beestjes al volwassen. Rhyparochromus vulgaris overwintert als volwassen en is soms in de winter actief.

De insecten voeden zich met zaden die zij openprikken met de proboscis en de inhoud van de zaden opzuigen. Zij voeden zich met zaden van verschillende plantesoorten, waaronder brandnetels, aardbeien, iepen en vele anderen.Rhyparochromus vulgaris lijkt sterk op Rhyparochromus pini en kan daarom makkelijk verkeerd worden geidentificeerd. R. pini is in het algemeen donkerder. Belangrijk kenmerk om op te letten zijn de zijkanten van pronotum. Bij R. vulgaris zijn daar witachtige vlekken te zien, R. pini heeft deze vlekken niet.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)