banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Hoornaarvlinder (Sesia apiformis)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaLepidoptera (Heterocera)SesiidaeSesiaS. apiformis

Een hoornaarvlinder (Sesia apiformis) behoort tot de familie wesp- of glasvlinders (Sesiidae). Met de spanwijdte vleugels van 33-48mm is het de grootste wespvlinder van Noordwest-Europa. Het achterlijf is geel met bredere en smallere zwarte dwarsbanden en de voorkant valt op door twee wesp-achtige antenna's. In tegenstelling tot de meeste vlinders, de grote delen van de hoornaarvlinder's vleugels zijn doorzichtig en hebben geen schubben. Door zijn aanzienlijke grootte en contrastrijke kleuren is het een spectaculair insect om te zien. Hoornaarsvlinder is eigenlijk een nachtvlinder maar is uitsluitend overdag actief.

Op het eerste gezicht lijkt deze vlinder sprekend op een hoornaar. Toen ik het beestje van afstand tussen de bladeren zag dacht ik dat het een hoornaar (Vespa crabro) was. Daardoor heb ik bijna het buitenkansje voor een serie unieke foto's gemist. Gelukkig heb ik toch van dichterbij gaan kijken en direct zag ik dat dit geen insect uit de wespenfamilie was. Ik heb snel enkele foto's gemaakt. Later bleek dat de haast totaal niet nodig was, de vlinder heeft slechts zo nu en dan heftig met de vleugels getrild maar bleef verder zeer rustig op dezelfde plek zitten.
Deze vlinder is ook bekend onder de naam wespvlinder en horzelvlinder. De tweede naam is moeilijk te verklaren want een gelijkenis met een horzel is ver te zoeken.



Deze vlinder is vrij algemeen in Europa en in Azie, inclusief zuidelijke delen van Groot Brittanie. In periode mei-augustus kan worden gevonden in wilgen- en populierenbossen en in juni-juli als imago. De rups leeft twee jaar in stammen en takken van wilgen en populieren (Populus tremula, Populus nigra en Salix caprea). Volwassen imago eet niet meer, alleen rupsen kunnen eten. De totale ontwikkeling duurt 3-4 jaar.
Line


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)