banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


Gewone Huisspin (Tegenaria saeva, Tegenaria atrica)

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Line

De gewone huisspin is een indrukwekkende verschijning die zoveel mensen schrik aanjaagt smiley

De Gewone Huisspin behoort tot de familie Trechterspinnen (Agelenidae). Zij onderscheiden zich van andere spinnenfamilies door het maken een web dat er een beetje trechtervormig uitziet. De bewoner houdt de wacht aan het uiteinde van die trechter. Het web wordt door een aantal soorten vaak in de hoek van een gebouw gebouwd en die soorten noemen we wel de "huisspinnen". De mannetjes van de trechterspinnen zijn opvallend groot: vaak net zo groot als de vrouwtjes, zij het wat slanker. Ze maken echter de indruk groter te zijn, omdat ze veel langere poten hebben dan de wijfjes. De grote lelijkerd op deze pagina is wel de één van de grootste spinnen die je in West-Europa thuis kunt aantreffen, vooral door de grote poten. Het is de gewone huisspin. Er zijn zo'n vier spinnensoorten die meestal als huisspin worden aangeduid en deze komt het meest voor. 's Nachts gaat vooral het mannetje vaak aan de wandel, overdag zit hij meestal bij zijn web.

Het beestje is zowel buiten als binnenshuis te vinden.

Belangrijk is te vermelden dat er twee Tenagria soorten practisch identiek zijn. Het zijn de Tegenaria saeva (ook bekend als Tegenaria atrica) en de Tegenaria gigantea (in het verleden bekand onder de naam Tegenaria duellica). Zonder een uitgebreide studie van het genitaal is het onmogelijk precies te determineren om welk sort het gaat. Andere Trechterspinnen die ook behoorlijk op elkaar lijken zijn Tegenaria domestica, Tegenaria agrestis en Tegenaria parietina.Aangezien ik altijd probeer om mijn fotomodellen niet te doden of zelfs niet te verstoren in hun doen en laten, laat ik dus ook de grote spinnen met rust. Om deze reden ben ik niet zeker of op alle foto's hier echt de Tegenaria saeva staat te poseren. Laten we even aannemen van wel.

De namen in het latijn (saevus = wreed of wild en duellicus = oorlogzuchtig) waarschuwen al dat het hier gaat om een alles behalve vriendelijk typetje. Op de foto's staat waarschijnlijk Tegenaria saeva, maar er zijn een paar sterk gelijkende soorten, dus zekerheid heb ik niet.

Van zeer dichtbij is zo'n beestje best fascinerend om te zien... Maar wie durft dichbij te komen?

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)