banier
lijntje
lijntje
back
Azuurwaterjuffer Coenagrion puella

De azuurwaterjuffer behoort tot een groep van bijna 15 blauwe waterjuffers. Al die soorten uit elkaar houden kan een geweldige tour zijn. Bij mannetjes kijken we vooral naar het figuurtje op segment 2. Bijna elke soort heeft daar een unieke tekening. Bij de azuurjuffer zien we daar een blauwe U-tekening. De mannetjes zijn bovendien flink blauw, want er is slechts één segment zwart aan de bovenkant. Daarmee zijn ze de meest blauwe juffers van allemaal. De vrouwtjes hebben elk segment zwart aan de bovenkant en zijn daarmee de donkerste van allemaal. Overigens kunnen ze blauw zijn, maar meestal zijn ze lichtgroen, soms wat wittig. Bij beide geslachten kent het borststuk een ononderbroken lichte streep, die bovendien net iets smaller is dan de zwarte streep eronder. Met een lengte van 30 tot 35mm en een spanwijdte die uiteenloopt van 4 tot 5cm één van de grootste blauwe juffers.

Zoals bij alle libellen vindt de paring plaats door een hartvormig tandem of wiel te vormen, zoals is te zien op de onderste foto. Het mannetje grijpt daarbij het vrouwtje achter de kop vast. Na de bevruchting blijft het paartje aan elkaar vast zitten. Het vrouwtje hangt als het ware hulploos onder het mannetje. Op deze manier worden de eitjes gelegd, waarbij het mannetje parmantig loodrecht bovenop het vrouwtje blijft staan. De eitjes worden gelegd op vlak onder het wateroppervlak groeiende planten. Na het uitkomen leven de larven eerst tussen waterplanten, later verhuizen ze naar de bodem. De hele ontwikkeling wordt in één jaar voltooid.

We vinden de azuurwaterjuffer in stilstaand water. Dat mag groot zijn, maar ook een kleine vijver, bijvoorbeeld in de tuin, is interessant. Het water mag echter niet te zuur zijn. De azuurwaterjuffer vinden we dan ook niet zo vaak in laagveengebieden en bospoelen. Eén van de meest voorkomende blauwe juffers, die bovendien erg lang vliegt: van begin mei tot eind augustus.

De azuurwaterjuffer wordt soms kortweg azuurjuffer genoemd.