banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum)

Line

De pyjamaschildwants is heel gemakkelijk te herkennen: een zwarte schildwants met vijf brede rode strepen op het halsschild. Ook aan de onderkant zijn de wantsen geheel rood, maar nu niet met zwarte strepen, maar met zwarte stippen. Hoewel nauw verwant aan de groene stinkwants en andere stinkerds, ruikt de pyjamaschildwants aangenaam naar appeltjes. De smaak zou voor vogels echter erg vies zijn. Rond de Middellandse Zee komt nog een gelijkende soort voor: Graphosoma semipunctatum, maar die ziet er wat roder uit en heeft 10 grote zwarte stippen op het halsschild in plaats van strepen. De nimfen van de pyjamaschildwants zijn bruinig en vallen veel minder op. Toch zijn ze goed te herkennen aan de dikke lichte streep die op de kop begint en helemaal doorloopt naar het einde van het scutellum. De pyjamaschildwants bereikt een lengte van 8 tot 12mm.

De eitjes worden in het voorjaar gelegd. De larven zien we vervolgens van juni tot in september. Al in juli zien we ook de eerste volwassen dieren. Dat betekent dat we een deel van de zomer volwassen dieren en larven in allerlei stadia naast elkaar kunnen aantreffen. Bij slecht weer en om te overwinteren zoeken de volwassen dieren vaak kiertjes, reetjes en spleetjes uit in boombast. Zowel larven als volwassen dieren zijn gek op schermbloemigen, zoals fluitenkruid en wilde peen. Met name de larven zuigen ook nog wel eens een andere insectenlarve uit, hoewel ze hoofdzakelijk vegetarisch leven. De overwintering duurt vrij lang: de diertjes zijn nauwelijks te zien tussen oktober en mei.De pyjamaschildwants dook voor het eerst in 1996 in Nederland op, maar heeft ons land daarna razendsnel veroverd. Anno nu kunnen we spreken van een algemeen voorkomende soort. De ontwikkeling in BelgiŽ is gelijk, alleen eerder. Hij heeft een voorkeur voor droge, zanderige plaatsen begroeid met schermbloemigen. Bermen zijn dus ideaal voor dit beestje.

De pyjamaschildwants wordt ook wel de gestreepte schildwants genoemd. En hij staat ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Graphosoma italicum.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)