banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Kauw (Corvus monedula)

Line

Klik hier voor het geluid van de vogel.

foto 1 van de kauw, Corvus Monedula foto 2 van een kauw, Corvus Monedula foto5 van kauw / kauwtje, Corvus Monedula

De kauw is een mooie en elegante vogel.

Een klein lid van de familie van de kraaien en zwart, net als de meeste andere. De Kauw is bovendien de minst schuwe van alle kraaiachtigen en laat zich vaak vrij dicht benaderen. Hij komt ook in parken in grote steden voor, vaak als enige kraaiensoort. In de zomer zie je ze vaak als paartje of in kleine groepjes, in de winter zie je ze vaak in veel grotere groepen, waarin ook roeken rondlopen. De vogel is wat stiller dan de zwarte kraai en zijn geluid is wat minder irritant.

Line

foto van kauw / kauwtje, Corvus Monedula foto van kauw / kauwtje, Corvus Monedula foto van kauw / kauwtje, Corvus Monedula

Kauwtjes in de voorjaarszon.

foto1 van kauw / kauwtje, Corvus Monedula foto4 van kauw / kauwtje, Corvus Monedula

De kleine en brutale Kauw komt ook in veel grote steden voor.*

Mijn opa had vroeger, net als veel boeren in de buurt waar hij woonde, nog wel eens een tamme kauw. Een jong wordt uit het nest gehaald en verder met de hand grootgebracht. Dat is een behoorlijk karwei en de boeren deden dat echt puur voor de lol, want iets nuttigs deed zo'n kauwtje niet. Als hij groot was dan werd hij vaak gekortwiekt. De vogel kon dan alleen kleine stukjes vliegen en bleef altijd in de buurt van de boerderij. Mensen zag hij als soortgenoten en als er iemand aan kwam lopen die niet schrikkerig reageerde, dan werd hij vaak begroet door de hond en de kauw die op zijn schouder ging zitten en zo mee terugreisde naar de boerderij. In het najaar keek mijn opa altijd in het kauwennest om de in de loop van het voorjaar en zomer gejatte spullen terug te halen. Kauwen zijn net als eksters gek op glimmende dingen en nemen deze mee naar hun nest als ze de kans krijgen.

Line

foto4 van kauw / kauwtje, Corvus Monedula foto5 van kauw / kauwtje, Corvus Monedula

Toch is het vooral een vogeltje van het platteland.

De kauw is een kleine kraaiensoort die zo'n 35 centimeter lang kan worden en dan ongeveer 250 gram weegt. Vaak blijft hij wat kleiner. Standvogel in Nederland die het gehele jaar te zien is. Het mannetje en het vrouwtje zijn gelijk. De vogel broedt vaak in kolonies in boomholten, rotsholten, gebouwen en ook in oude grote roofvogelnesten, soms zelfs onder de roofvogel. De vier tot zes eieren worden gelegd in mei, 18 dagen bebroed en de jongen blijven daarna ongeveer een maand op het nest. Komt nagenoeg overal voor, maar in de broedtijd in de buurt van bomen en gebouwen. In geheel Europa tevinden, met uitzondering van het hoge noorden. Kauwtjes zijn gezellige vogels, die vaak in groepjes zijn te zien. Die groepen kunnen ook gemengd zijn: behalve kauwtjes zie je dan vaak ook roeken, kraaien en kokmeeuwen.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Jackdaw Dohle Choucas des tours Kawka Corvus monedula


* Deze foto's zijn niet in onze tuin genomen. De middelste is genomen in Leiden, de rechter in Gdansk.

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)