banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Kievit (Vanellus vanellus)

Line

Klik hier voor het geluid van de vogel.

foto van een kievit (Vanellus vanellus) foto van een kievit (Vanellus vanellus) foto van een kievit (Vanellus vanellus)

Kievit is een typisch nederlandse vogel.

Ik moet toegeven dat dit niet echt een vogel is die regelmatig in mijn tuin verschijnt, maar het is wel een vogel die met enige regelmaat 's avonds tamelijk laat "kievit"-roepend overvliegt. Eigenlijk is het een typisch Nederlandse vogel. Van alle kieviten broedt ongeveer 70% in ons land, zo heb ik ooit gelezen. Veel boeren in onze buurt doen mee met projecten van de Vogelbescherming, waarbij in het voorjaar vele graslanden worden ontzien om de weidevogels zoals kievit, grutto en scholekster te sparen. Ik was ooit een getuige van een scene waarbij twee kievitten een roofvogel die laag over het gras scheerde hebben aangevallen. Toen de belager hoger in de lucht was gedirigeerd, namen twee zwarte kraaien, ook typische plattelandsvogels, het verjagen over totdat de rover uit het zicht was verdwenen. Een erg onverwachte samenspanning, want zwarte kraaien zullen kievitseieren heus wel verorberen als ze de kans krijgen!

photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus)

De kieviet is makkelijk te identificeren dankzij de opvallende kuif op zijn kop.

De kievit is 30 centimeter lang en weegt zo'n 200 gram. Valt ogenblikkelijk op door zijn lange kuif. Het vrouwtje heeft een wittere keel en een kortere kuif. Bij ons een zomerbroedvogel die vaak al vroeg arriveert (maart). Het nest wordt op de grond gemaakt. Daarin worden vier eieren gelegd die vier weken worden bebroed. De jongen worden daarna nog bijna 40 dagen door de ouders gevoerd. De kievit komt voor op akkers en in moerassen, maar is in Nederland een echte weidevogel. De vogel leeft van wormen, insecten en slakken. De kievit komt in bijna geheel Europa voor. Deze voortreffelijke vlieger is niet erg schuw, al laat hij zich niet gemakkelijk benaderen.

photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus)

In mei 2012 heb ik een fascinerend gevecht tussen enkele kieviten en een mannetje fazant zeer dicht bij mijn huis mogen aanschouwen. De fazant verscheen opeens in een veld waar de kiewiten zaten te broeden dus werd hij direct aangevallen. De kieviten vlogen constant af en aan en doken spectaculair naar de indringer op de grond. Na een half uur hield de veel grotere fazant het voor gezien en vluchtte weg. Tijdens het gevecht heb ik de bovenstaande foto's gemaakt.

photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus)

In vroege voorjaar komen de kievitten in groepen aanvliegen. Het is dan een teken van de naderende einde van de winter.

photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus) photo of Northern Lapwing (Vanellus vanellus)

Kievit is een zeer behendige vlieger en in de lucht haalt allerlei acrobatische capriolen uit.

Line
De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Northern Lapwing Kiebitz Vanneau huppé Czajka Vanellus vanellus


Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)