banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Kuifmees (Parus cristatus)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

Lophophanes cristatus Kuifmees

Op pinda's al net zo'n acrobaat als zijn neefjes.

Ondanks dat hij minder kleurrijk is dan de pimpelmees of de koolmees is dit toch een zeer aantrekkelijk vogeltje. Het grappige kuifje valt meteen op. Vele winters gaan voorbij zonder dat de kuifmees zich meer dan eens meldt op mijn voedertafel, maar dan ineens is hij er een periode niet meer weg te slaan. Als hij aan pindanetjeshangt, blijkt hij net zo'n acrobaat als zijn familieleden. Toch gedraagt hij zich meestal als de glanskop: van de voedertafel worden een of twee zaadjes opgepikt en daarmee vliegt het dier weg, om enige tijd later weer te verschijnen. De foto's zijn redelijk bijzonder, omdat de vogel normalerwijze zelden op de grond zit.

Kuifmees Lophophanes cristatus

Jonge kuifmees in de tuin

Line

De kuifmees is net zo groot en zwaar als de pimpelmees: 11,5 centimeter lang en 11 gram in gewicht. Hij is het gehele jaar in Nederland te vinden. Het mannetje en het vrouwtje zien er eender uit. In april of mei worden de 5 tot 8 eieren in een hol in de boom of een nestkastje gelegd. Daarop broeden de ouders 2 weken. De jongen blijven 2 tot 3 weken in het nest. Typische bosvogel, die het meest in dennenbossen of andere naaldbossen voorkomt. Je ziet hem ook wel in gemengde bossen, maar nimmer in loofbossen. De vogel leeft van kleine spinnen, insecten en zaadjes. Zoals de meeste mezen is hij niet erg schuw, maar toch zie je hem weinig, omdat hij het meest boven in bomen zit.

Kuifmees Lophophanes cristatus

Net als andere mezen is kuifmees een echte liefhebber van pinda's.

Line
De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Crested Tit Haubenmeise Mesange huppé Czubatka Lophophanes cristatus*


* Werd tot onlangs Parus cristatus genoemd, maar is nu samen met de grijze kuifmees uit China in één nieuw geslacht geplaatst.

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)