banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Herfstspin (Metellina segmentata / Meta segmentata)

Line

De Herfstspin en de Kruisspin lijken soms een beetje op elkaar, alhoewel de rugtekening bij beide soorten anders is. Er is nog een andere manier om de twee soorten uit elkaar te kunnenhouden: kijk naar het web. De kruisspin maakt een web dat fijnmaziger is, er netter uitziet en waarvan de spiralen doorlopen tot in het centrum. De herfstspin is niet zo'n perfectionist: hij laat in het midden een gat open.

Vrouwelijke Herfstspinnen. De rechter laat het gat in het midden van het web fraai zien.

De mannetjes van de Herfstspin zijn heel handige ventjes. Vaak zie je er een of meer bij het web van een vrouwtje. Daar wachten ze tot er een prooi in het web belandt. Daar racen ze dan naar toe en degene die het eerst komt heeft gewonnen, tenzij het vrouwtje nog sneller is. De winnaar pakt nu het slachtoffer mooi in in zijde en biedt dat pakketje aan aan het vrouwtje. En terwijl zij ervan eet, paart hij met haar. Als hij klaar is, probeert hij het wijfje haar cadeau'tje weer te ontfutselen, om het nog een keer bij een ander vrouwtje te kunnen proberen. Kennelijk geldt ook bij spinnen: paren is leuk, maar het moet geen geld kosten....

Mannelijke Herfstspinnen zijn veel slanker en hebben veel langere poten dan de vrouwtjes.

Zoals bij heel veel spinnen zijn de dieren een beetje variabel: de kleuren variŽren nogal en iik de tekening op het achterlijf verschilt vaak iets per individueel dier en dat maakt spinnen altijd een beetje lastig te determineren, vooral in het veld. Vandaar dat het belangrijk is om altijd te letten op de levenswijze, de aanwezigheid (of afwezigheid) van een web enz.

De mannetjes van de herfstspin zijn ook altijd een beetje variabel.

Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)