banier
lijntje
lijntje

Winterkoning

Alle foto's op deze pagina zijn zogenaamde thumbnails. Klik erop om een grotere foto te zien. De meeste zijn ongeveer 800 x 600 pixels.

7 sec / 26 kb

Het winterkoninkje is een parmantig baasje! Deze foto is helaas van wat mindere kwaliteit.

Dit zeer kleine vogeltje hoor je vaker dan dat je hem ziet. Niet omdat het dier zo schuw is, in tegendeel, van menselijke aanwezigheid trekt hij zich niet veel aan, maar omdat het dier klein is en zich onopvallend door gebladerte begeeft. Het zit bijvoorbeeld graag in grotere oudere coniferen. Zijn naam dankt hij aan het feit dat zijn parelende liedje vaak nog midden in de winter is te horen. Alleen in zeer strenge winters treedt een duidelijke 'stille' fase op. Op mijn voertafel heb ik nog nooit een winterkoninkje betrapt.

De winterkoning is een klein rond vogeltje van net iets meer dan 9 centimeter met een piepklein wipstaartje. Het vogeltje zingt ook vaak 's winters of heel vroeg in het voorjaar, vandaar de naam. Het bolvormige nest wordt in struiken, heggen en bomen gemaakt en er worden vijf tot zeven eieren uitgebroed. Voor zo'n klein vogeltje is de broedtijd best lang: ongeveer 14 tot 16 dagen. De jongen blijven tot bijna drie weken op het nest. De vogel komt overal voor waar je dicht struikgewas vindt. Het dier leeft uitsluitend van insekten en komt in geheel Europa voor (ja, is zelfs op IJsland een standvogel). De vogel is niet erg schuw, maar trekt zich vanwege zijn dieet niet veel van menselijke activiteiten aan.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
(Winter) Wren Zaunkönig Troglodyte mignon Strzyzyk (woleoczko) Troglodytes troglodytes


Line

Gardensafari Search
Gardensafari 'Moths and Butterflies' app Gardensafari 'Moths and Butterflies' app voor iPhone.


top of page
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)