banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line

blank
Menierode Zuringspitsmuisje (Apion frumentarium)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaInsectaColeopteraApionidae ApionA.frumentarium

Apion frumentarium, ook wel bekend als Apion miniatum, is een middlegrote rood-oranje kever, ongeveer 3,3-4,5mm lang. Alleen de klauwtjes en de ogen zijn zwart. Opvallend verschil tussen A. frumentarum en andere Apionidae is dat de kop volledig bedekt is met piepkleine putjes. Zelfs het gebied tussen de ogen en op het snuitje heeft deze structuur.
Door zijn vel rode kleur valt het beestje tegen het groen van bladeren behoorlijk op. Tussen april en juni zitten de kevers vaak aan de onderkant van de bladeren. Tot de waardplanten behoort een aantal sooren van het geslacht zuring (Rumex, oligofaag), zoals Rumex crispis, R. hycholapathus, R. conglomestus en R. obtusifolius.

Een al te massaal bezoek van Apionidae-gasten aan een zuringplant kan de plant fataal worden.
Vrouwtjes van Menierode Zuringspitsmuisjes boren gaten in de bladstelen of in stengels van de planten waarin zij de eitjes leggen. Deze gaten zijn relatief klein waardoor de eitjes een beetje uitsteken. Daarom wordt elk gaatje bedekt met zwarte substantie die uit de buik door het vrouwtje wordt afgescheden. De eieren zijn doorzichtig, 0,6mm lang. De larven boren tunnels in de bladstelen, laagste deel van de stengel en de wortelhals van de zuringplanten (Rumex). De periode waarin eieren worden gelegd duurt vanaf de winter tot het begin van de zomer. De larven komen uit na 5-7 dagen. Er zijn drie larvale stadia. De verpopping vindt plaats in de steel of in de bovenste wortelzone. De volledige ontwikkeling van ei tot het imago duurt drie tot vier maanden. De kleur van de pas uitgekomen kevertjes wordt pas na een week intensief oranje-rood.
De volwassenen verstoppen zich gedurende vier zomermaanden onder de grond, waarna ze weer boven de grond komen.
Line

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)