banier
lijntje
lijntje
back
Dipleurina lacustrata

Dipleurina lacustrata vliegt in de Benelux vooral in juni en juli en zijn rups leeft van korstmossen. Met een spanwijdte tot 18 mm bepaald een kleine soort. Hij lijkt sprekend op een aantal andere soorten: Eudonia truncicolella en Scoparia ambigualis. Hij is vaak de kleinste van die drie. Een hulp bij het determineren volgt hier:

Scoparia ambigualis en Eudonia truncicolella hebben een duidelijke zwarte x in de vleugel. Op de vleugel van Dipleurina lacustrata staat meestal een minder ontwikkelde "x", meestal niet meer dan een "c", die vaak de indruk wekt een rondje te zijn. De donkere lijn vlak voor de witte op ongeveer éénderde van de vleugelrand is het best ontwikkeld in Dipleurina lacustrata, minder in Scoparia ambigualis en vaak nauwelijks bij Eudonia truncicolella. Scoparia ambigualis maakt een wat bruinige indruk, de andere twee lijken meer zwart/wit. In mei en begin juni vliegt alleen Scoparia ambigualis, de andere twee vliegen later. Helaas vliegt ook dan Scoparia ambigualis nog altijd. Tenslotte heeft Scoparia ambigualis bredere vleugels dan de andere twee. Dat is natuurlijk geen goed kenmerk als je ze niet alle drie hebt gezien!
Hoe dan ook als je net begint moet je al je vondsten goed fotograferen en laten checken door een ervaren vlinderliefhebber, bijvoorbeeld op www.waarneming.nl Vooral S.a. is erg moeilijk, want hij is erg variabel. Zelfs kenners komen er aan de hand van foto's niet altijd uit. Want de enige echt betrouwbare manier is het bestuderen van de geslachtsorgaantjes. Maar daarvoor moeten de beestjes worden gedood...

Dipleurina lacustrata is in de Benelux niet echt een gewone soort, hoewel ook weer niet echt zeldzaam. Hij is ook bekend onder de wetenschappelijke namen Dipleurina crataegella en Dipleurina centurionalis.