banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line

blank
De gewone mestkever of paardenmestkever (Geotrupes stercorarius)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
AnimaliaArthropodaInsectaColeopteraGeotrupidaeGeotrupes G. stercorarius


Geotrupes stercorarius is een klassieke vertegenwoordiger van de familie Geotrupidae. Met zijn lengte van 14mm tot 24mm en glanzend zwarte kleur over het hele lichaam is het een opvallend mooi insect. De mestkever komt algemeen voor in heel Europa inclusief Groot Brittanni‘. Je komt hem van april tot oktober regelmatig tegen. Mestkevers leven op de grond in bossen en op heidevelden.
De mestkever vliegt niet graag maar als het gebeurt dan maakt hij onder het vliegen een brommend geluid dat goed hoorbaar is vanaf enkele meters afstand,Zowel volwassen mestkevers als hun larven eten vaak mest van diverse dieren. Zijn wetenschappelijke naam, Geotrupes stercorarius, betekent 'grondboorkever' ('geos' = aarde, 'trypetes' = boorder). In het voorjaar graven het mannetje en het vrouwtje tot wel 50cm lange ondergrondse tunnels. Met hun achterpoten maken ze vervolgens balletjes van dierlijk mest en van allerlei plantaardig afval en rollen deze naar hun nesttunnel.Bovenop verzamelde balletjes voedsel legt het vrouwtje de eieren waarna de nesttunnel wordt dichtgemetseld. De verpopping gebeurt tegen het einde van de zomer. De larven en de jonge kevers blijven het hele jaar in hun nest waar zij leven van de voorraad voedsel die door hun ouders in het voorjaar werd verzameld. De larven hebben een geweldige trek en eten dagelijks een hoeveelheid voedsel die gelijk is aan hun eigen lichaamsgrootte.

Het graven in de grond en het versjouwen en verstoppen van organische afvalstoffen in holletjes draagt geweldig bij aan de grondverbetering. Dankzij het verplaatsen van wel honderden kilo's materiaal per hectare per jaar zijn de mestkevers erg nuttige insecten.

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)